Informatie en advies over vloerverwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

kosten vloerverwarmingWanneer je op zoek bent naar een mogelijkheid om het comfort in je woning aanzienlijk te verbeteren is het altijd interessant om even in de richting van vloerverwarming te kijken. Vloerverwarming kan zowel worden toegepast als bij- als hoofdverwarming. Dit zorgt er voor dat je niet alleen altijd kan rekenen op lekker warme voeten waar in je woning je ook mag zijn, bovendien is het ook nog eens zo dat probleemloos verschillende ruimtes kunnen worden verwarmd. Op deze manier hoef je dan ook geen rekening meer te houden met de aanwezigheid van radiatoren die veel ruimte in beslag nemen. Wil jij ook graag investeren in vloerverwarming voor je woning, maar zou je eerst een goed beeld willen hebben van de gemiddelde kostprijs die hieraan verbonden is? Twijfel dan niet langer, lees snel verder en ontdek welke kosten er aan het toepassen van vloerverwarming precies verbonden zijn.

*Tip:

→ Direct weten wat de kosten vloerverwarming voor jou zullen zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Hoeveel kost vloerverwarming?

De prijs waar je voor vloerverwarming exact rekening mee zal moeten houden is afhankelijk van tal van verschillende factoren. We onderscheiden op dit vlak bijvoorbeeld het feit of de vloerverwarming wordt toegepast als bij- of hoofdverwarming. Dit prijsverschil wordt vaak afgeschilderd als verwaarloosbaar, maar dat is het zeker en vast niet, in tegendeel. Wij zetten het prijsverschil tussen hoofdverwarming, bijverwarming en uitgebreide bijverwarming graag in detail voor jou op een rijtje middels onderstaande tabel.

Hoofdverwarming Uitgebreide bijverwarming Bijverwarming Gemiddelde kostprijs
Tot 10 m2 Tot 15 m2 Tot 20 m2 Tussen 760 & 835 euro
Tot 20 m2 Tot 30 m2 Tot 40 m2 Tussen 860 & 925 euro
Tot 30 m2 Tot 45 m2 Tot 60 m2 Tussen 960 & 1.075 euro
Tot 40 m2 Tot 60 m2 Tot 80 m2 Tussen 1.125 & 1.150
Tot 50 m2 Tot 75 m2 Tot 100 m2 Tussen 1.210 & 1.270 euro
Tot 60 m2 Tot 90 m2 Tot 120 m2 Tussen 1.410 & 1.535 euro
Tot 70 m2 Tot 105 m2 Tot 140 m2 Tussen 1.650 & 1.755 euro
Tot 80 m2 Tot 120 m2 Tot 160 m2 Tussen 1.750 & 1.885 euro
Tot 90 m2 Tot 135 m2 Tot 180 m2 Tussen 1.985 & 2.025 euro

Bovenstaande kosten zijn uitsluitend van toepassing wanneer er gebruik wordt gemaakt van een traditioneel systeem met vloerverwarming. Steeds meer mensen kiezen er evenwel vandaag de dag voor om het alternatieve systeem met elektriciteit aan te schaffen en in hun woning te laten plaatsen. Deze keuze heeft vooral te maken met de lagere aankoopprijs die van toepassing is. Wanneer je van plan bent om te investeren in een elektrisch systeem met vloerverwarming doe je er steeds goed aan om rekening te houden met de volgende gemiddelde kostprijs:

Elektrische vloerverwarming Gemiddelde kostprijs H.O.H. Afstand verwarmingsdraden (12 centimeter) H.O.H. Afstand verwarmingsdraden

(18 centimeter)

320 Watt 100 euro 2 vierkante meter 3 vierkante meter
520 Watt 120 euro 4 vierkante meter 6 vierkante meter
730 Watt 135 euro 5 vierkante meter 7,5 vierkante meter
930 Watt 155 euro 6 vierkante meter 9 vierkante meter
1080 Watt 175 euro 8 vierkante meter 12 vierkante meter
1760 Watt 205 euro 13 vierkante meter 19 vierkante meter
2070 Watt 250 euro 16 vierkante meter 24 vierkante meter
2350 Watt 310 euro 20 vierkante meter 30 vierkante meter

Let op, in bovenstaande kosten is de kostprijs voor de montage niet inbegrepen. Ondanks het feit dat elektrische vloerverwarming in aankoop dus toch wel wat voordeliger is dient er ook rekening mee te worden gehouden dat er verschillende nadelen aan verbonden zijn. Het belangrijkste nadeel gaat ongetwijfeld schuil in het energieverbruik welke toch een heel stuk hoger ligt in vergelijking met traditioneel vloerverwarming. Daarnaast is het ook zo dat elektrische vloerverwarming niet zomaar bij elk type vloer kan worden gebruikt. Heb je in je huis keramische tegels, dan is dit geen probleem. Bij hout en zeil wordt het gebruik van elektrische vloerverwarming dan weer helemaal niet aangeraden, in tegendeel.

Gemiddeld 200 euro goedkoper

Het gemiddelde financieel voordeel bij het investeren in een systeem met elektrische vloerverwarming is gelegen tussen de 150 en 200 euro. Dit financiële voordeel is dus niet zo bijzonder groot waardoor je, je de vraag moet stellen of dit het verschil in kostprijs zal uitmaken of niet. In het merendeel van de gevallen zal dit niet zo zijn waardoor kiezen voor een traditioneel systeem toch nog altijd het interessantst is. Zeker in tijden waarin de kostprijs van het energieverbruik hoge toppen scheert is kiezen voor de traditionele vloerverwarming ongetwijfeld interessanter.

Besparen op kosten van vloerverwarming

Buiten bovenstaande éénmalige kosten dient er uiteraard ook nog rekening te worden gehouden met de kostprijs die het energieverbruik met zich meebrengt. Omwille van deze reden is het altijd interessant om een beetje extra financiële middelen achter de hand te kunnen houden. Dat is werkelijk geen enkel probleem wanneer je er voor kiest om rekening te houden met onderstaande bespaartips. Zo wordt een investering in vloerverwarming meteen een behoorlijk stuk betaalbaarder.

  • Kies voor een warmtepomp of zonneboiler. Het spreekt voor zich dat er buiten het vloerverwarmingssysteem op zich ook gebruik moet worden gemaakt van een toestel om het water op te warmen. Je kan er op dit vlak uiteraard voor kiezen om gebruik te maken van de klassieke gasketel, maar het is vaak interessanter om een duurzamere oplossing te verkiezen. Wat bijvoorbeeld te denken van een warmtepomp of een zonneboiler? Het zijn beide duurzame mogelijkheden om het water te verwarmen waardoor de kostprijs van het energieverbruik aanzienlijk kan worden teruggeschroefd. Bovendien geldt dat er voor beide systemen subsidies verkregen kunnen worden waardoor je nog eens kan rekenen op een extra financieel voordeel.
  • Onderhandelen over de prijs helpt. De prijsopbouw van een systeem met vloerverwarming bestaat voor 47 procent uit arbeidskosten. De materiaalkost beschikt doorgaans slechts over beperkte marges waardoor hier iets minder ruimte voor onderhandeling in zit, maar voor wat de arbeidskosten betreft is dit wel degelijk het geval. Door te onderhandelen zal je al snel merken dat het deel van de arbeidskosten op z’n minst 5 procent naar omlaag kan. Dit lijkt misschien niet zoveel, maar alle beetjes helpen om de kostprijs van je investering te verlagen!
  • Kies voor traditionele vloerverwarming. In lijn met de eerste besparingstip ligt het kiezen voor een systeem met traditionele vloerverwarming. Ondanks het feit dat elektrische vloerverwarming in aankoop iets voordeliger is wordt dit financiële voordelen in sommige gevallen reeds binnen het jaar teniet gedaan door de hogere energiekost. Kies voor een traditioneel systeem op vlak van vloerverwarming is dan een behoorlijk stuk duurzamer!
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Vloerverwarming op de 1ᵉ verdieping, handig of overbodig?

januari 29, 2024

Dus, je bent aan het nadenken over vloerverwarming voor de eerste (of

5x Valse vooroordelen vloerverwarming

januari 3, 2019

Vloerverwarming is de laatste tijd erg in populariteit gestegen en dit is

Stappenplan vloerverwarming kopen

januari 3, 2019

Vloerverwarming laten plaatsen doe je natuurlijk niet zomaar. Je moet over een