In Nederland worden veel huizen verwarmd door een cv-ketel. Een cv-ketel is voor veel huishoudens en bedrijven essentieel om het gebouw warm te houden. Hier lees je meer informatie over de cv ketel en kun je in contact komen met cv ketel installateurs.
Inhoud van dit artikel
Hoe houdt een cv ketel uw huis warm?
Stel u draait een verwarming aan in uw huis of bedrijf. Op dit moment stroomt er warm water door de verwarmingsbuizen. Dit water kan elders verwarmd zijn, maar in veel gevallen is dat niet efficiënt. Het warme water moet immers door buizen naar uw huis getransporteerd worden en verliest onderweg warmte. Daarom wordt in veel gevallen dit water centraal, dat wil zeggen: in het gebouw zelf, verwarmd. De installatie die het water verwarmt wordt een cv ketel genoemd.
Welke brandstof gebruikt een cv ketel?
Om energie op te wekken is brandstof nodig. Warmte is een vorm van energie, dus uw cv ketel zal hoe dan ook brandstof moeten gebruiken om het water te verwarmen. In de meeste gevallen wordt voor het verwarmen van het water aardgas als brandstof gebruikt. In sommige gevallen wordt er stookolie gebruikt, maar dit is vooral het geval bij hele grote cv ketels. Aardgas is een vrij schone brandstof. Bij het verbranden van aardgas komt er vrij weinig CO2 vrij. Het feit dat aardgas een schone vorm van brandstof is, is natuurlijk prettig, maar er komt wel een risico bij om de hoek kijken. Een oplossing kan zijn om gebruik te maken van een zonneboiler.
Is uw cv ketel wel veilig?
Een cv ketel die draait op redelijk schone, weliswaar vaak fossiele, energie. Dat is mooi. Het is echter wel zo dat een cv ketel redelijk intensief gebruikt wordt. Zeker in combinatie met gas als brandstof is het daarom belangrijk dat u uw cv ketel regelmatig laat controleren op defecten. Zeker als u al een ouder model cv ketel heeft is dit aan te raden. Ook zou u dan bij uzelf na kunnen gaan of het niet verstandig is om een nieuwe cv ketel of zelfs hr-ketel aan te schaffen.
HR ketel
De HR van een hr ketel staat voor hoogrendementsketel. Het gasverbruik in vergelijking met een cv ketel is een stuk lager, met andere woorden een hr ketel heeft een hoger rendement. Binnen een paar jaar heb je je investering terugverdient bij een hr ketel. Met een hr ketel kun je zo’n 270 euro op jouw gasrekening besparen op jaarbasis. De hr ketel is een standaard geworden: 9 van de 10 verkochte centraleverwarmingsketels zijn hr ketels. In vergelijking met een cv ketel is een hr ketel toch wel een stuk duurder.
Lees ook: prijzen cv ketel en CV kosten.
In contact komen met installateurs?
Wil jij in contact komen met 4 cv ketel monteurs bij jou uit de buurt? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang tot wel 4 offertes in je mailbox, vergelijk ze en bespaar tot wel 40%.