Informatie en advies over vloerverwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer je vloerverwarming gaat laten plaatsen kom je voor de vraag te staan waar het warme water vandaan moet komen. De meeste mensen kiezen er dan voor om dit systeem simpelweg aan te sluiten op de bestaande verwarmingsketel. Dit is uiteraard een goede optie, want je hebt dan geen extra kosten en ook niet meer werkzaamheden in huis. Wat je ook kunt overwegen is om je vloerverwarming te laten aansturen door een warmtepomp. Je kunt dan je woning verwarmen en hier nauwelijks nog energie voor gebruiken. Hybride warmtepompen lenen zich erg goed voor gebruik met vloerverwarming.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een cv-ketel en een warmtepomp in één. Het bestaat uit een lucht-water warmtepomp die warmte uit de lucht haalt en dit overdraagt aan het water en een hr-ketel. De warmtepomp kan het water voor heel weinig energieverbruik opwarmen, maar als het buiten heel koud is of als jouw watervraag even heel hoog is, dan kan de hr-ketel bijspringen. Hybride warmtepompen bestaan meestal uit een binnenunit en een buitenunit en deze worden gekoppeld aan de verwarmingsketel en aan je slimme thermostaat. Een hybride warmtepomp zal altijd eerst je water verwarmen met het warmtepomp-gedeelte en de hr-ketel wordt alleen gebruikt voor als dit niet meer voldoende is.

De kosten

Warmtepompen zijn duur en als je voor een hybride warmtepomp kiest, dan heb je hiervan één van de goedkoopste modellen te pakken. Dat komt doordat er geen sloopwerken of graafwerken verricht moeten worden, zoals dat wel het geval is bij een grond-water warmtepomp of een water-water warmtepomp. Er zijn drie verschillende hybride warmtepompen, namelijk pompen die alleen warmte halen uit de buitenlucht, pompen die alleen warmte halen uit de afgevoerde ventilatielucht en pompen die een combinatie zijn van deze twee. Wordt er ventilatielucht gebruikt, dan kan de warmtepomp meer water verwarmen dan wanneer er alleen warmte uit de buitenlucht gehaald wordt. Naast je hybride warmtepomp heb je dan ook nog je vloerverwarming te plaatsen. Onderstaand vind je een tabel waarin deze kosten worden weergegeven, inclusief btw, plaatsing en materiaal.

Soort vloerverwarming Bijzonderheden Prijs per m2
Bijverwarming De kou wordt uit de vloer gehaald, maar deze zal niet egaal warm zijn, 20 – 180 m2 €38  – €12
Uitgebreide bijverwarming Lekker warme vloeren, maar ze kunnen de ruimte niet alleen opwarmen, 15 – 135 m2 €50 – €15
Vloerverwarming met radiatoren Vloerverwarming als hoofdverwarming, met enkele radiatoren om bij te springen, 10 – 90 m2 €75 – €25
Vloerverwarming zonder radiatoren Vloerverwarming als hoofdverwarming, de enige verwarming in de kamer, 10 – 90 m2 €75 – €25
Hybride warmtepomp Lucht-water warmtepomp systeem met hr-ketel als ondersteuning. €4000 – €7000

Waarom vloerverwarming met warmtepomp?

Warmtepompen kunnen dus warmte uit een natuurlijke bron halen en dit kan zelfs nog bij temperaturen van onder het vriespunt. Ze kunnen het meest efficiënt werken als ze water opwarmen voor systemen die geen heet water nodig hebben. Vloerverwarming is hier een goed voorbeeld van, of het verwarmen van het water in je zwembad. Vloerverwarming mag je niet hoger zetten dan 40 – 45 graden Celsius en dit is voor warmtepompen ideaal. Dit betekent overigens niet dat je vloerverwarming je ruimtes minder goed verwarmt. In tegendeel, je kunt met vloerverwarming een heerlijke temperatuur bereiken binnen en de warmte is gelijkmatig over je ruimte verdeeld. Het betekent wel dat vloerverwarming je ruimte minder snel opwarmt dan radiatoren dit zouden doen.

Dubbel energie besparen met vloerverwarming met een hybride warmtepomp

Met een hybride warmtepomp kun je voor relatief weinig geld een grote besparing maken op je jaarlijkse energiekosten. Als jij een gezin hebt van 4 en de gasprijs is €0,67 per kubieke meter, dan betaal jij jaarlijks voor gas waarschijnlijk €1150. Hier kun je met een hybride warmtepomp 20 tot 25 procent mee besparen, wat een jaarlijks bedrag is van €230 – €278,50. Met vloerverwarming bespaar je dan nogmaals 10 tot 15 procent op je energierekening en dit is €115 – €172,50 op jaarbasis. Door vloerverwarming met hybride warmtepomp te laten plaatsen kun je dus jaarlijks 30 tot 40 procent besparen van je energierekening.

Subsidies en de terugverdientijd

Doordat je weet wat je potentieel kunt besparen met je nieuwe verwarmingsinstallatie, kun je ook berekenen hoe snel je deze investering hebt terugverdiend. Daarna is alles wat je minder betaalt pure winst. Er is een subsidie beschikbaar voor het aanschaffen van hybride warmtepompen, maar de prijs die je dan terugkrijgt is sterk afhankelijk van het type pomp, het merk en de prestaties van de pomp die je aanschaft. Het volgende rekenvoorbeeld geeft aan hoe snel je je installatie terug kunt verdienen als je een vloerverwarming met een oppervlak van 50 vierkante meter aanlegt en de gasprijs €0,67 per kubieke meter is.

Uitgave/teruggave Bedrag
Hybride warmtepomp €5500
Vloerverwarming als hoofdverwarming 50 m2 €1375
Investeringssubsidie Duurzame Energie -€1000
Totale uitgave vloerverwarmingssysteem €5875
   
Besparing 35 procent voor gezin met 4 personen €402,50
Terugverdientijd gehele systeem 15 jaar

Vergelijk offertes

Ben jij geïnteresseerd in het laten plaatsen van vloerverwarming met een cv-ketel en warmtepomp? Gebruik dan hier onze vrijblijvende vergelijkingstool om exact te achterhalen hoe duur dit is en waar je de beste prijzen betaalt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Vloerverwarming op de 1ᵉ verdieping, handig of overbodig?

januari 29, 2024

Dus, je bent aan het nadenken over vloerverwarming voor de eerste (of

5x Valse vooroordelen vloerverwarming

januari 3, 2019

Vloerverwarming is de laatste tijd erg in populariteit gestegen en dit is

Stappenplan vloerverwarming kopen

januari 3, 2019

Vloerverwarming laten plaatsen doe je natuurlijk niet zomaar. Je moet over een