Informatie en advies over vloerverwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vloerverwarming laten plaatsen doe je natuurlijk niet zomaar. Je moet over een groot aantal dingen goed nadenken en je moet de werkzaamheden inplannen. Vooral als je dit in een bestaande woning gaat aanleggen heeft het nogal wat voeten in de aarde. Vloerverwarming plaatsen in nieuwbouwwoningen is natuurlijk gemakkelijker, omdat er nog niemand woont. Wil jij vloerverwarming laten plaatsen in jouw woning? Gebruik dan onderstaand stappenplan om de planning structureel en soepel te laten verlopen.

Stap 1: wat is je budget?

Voordat je ook nog maar iets inplant spreek je met jezelf een budget af. Dit is het bedrag dat je maximaal uit kunt geven aan vloerverwarming. Eventueel kun je dan ook bepalen of je geld moet lenen van de bank, of niet. Je budget zal invloed hebben op een groot aantal van je beslissingen en het is niet de bedoeling dat je in financiële problemen komt omdat je vloerverwarming hebt aangelegd. Bepaal je budget en houd je daar aan.

Stap 2: hoofdverwarming of bijverwarming?

Vervolgens moet je bepalen of je de vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming wilt gebruiken. Neem je vloerverwarming als hoofdverwarming, dan kost dit meer, maar dan kun je alle verwarmingsbuizen en radiatoren uit de desbetreffende kamer(s) verwijderen. Kies je er toch voor om een paar radiatoren te laten staan, dan kun je vloerverwarming nemen als bijverwarming. Je vloer voelt dan heerlijk warm aan aan je voeten, maar je kunt er op de koudere herfst- en winterdagen geen wonderen van verwachten. Je zal dan je radiatoren enigszins open moeten draaien om de ruimte voldoende verwarmd te krijgen.

Stap 3: de aanbreng methode

Hoe wil je je vloerverwarming aan laten brengen? Hier zijn verschillende technieken voor en deze zijn afhankelijk van het soort vloer dat je hebt en van hoe goed deze is geïsoleerd. Heeft je vloer geen of weinig isolatie, dan kun je kiezen voor matten waarin isolatiemateriaal is verwerkt. Leg je de vloerverwarming direct op de constructievloer, dan kun je krimpnetten overwegen. Hier kun je dan zelf een isolatiemateriaal onder plaatsen, mocht je dit willen. Heb je een bestaande woning en heb je een dikke dekvloer? Dan kun je de vloerverwarming ook laten infrezen. Dit heeft als voordeel dat de vloer sneller opwarmt omdat de buizen dichter aan het oppervlak liggen.

Stap 4: de isolatie

Als je vloerverwarming aan gaat leggen, moet je vloer goed worden geïsoleerd. Als je hier te weinig aandacht aan besteedt, dan gaat er te veel warmte verloren naar beneden. Je kunt de vloerisolatie al onder de vloerverwarming neerleggen aan de bovenkant van de vloer, maar dan verlies je ruimte omdat je vloer dikker wordt. Isoleren via de kruipruimte, als je deze hebt, is dan vaak een betere optie. In nieuwbouwwoningen worden de vloeren standaard geïsoleerd tot ze een Rc-waarde hebben bereikt van 3,5. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte de vloer tegenhoudt. Vloeren met vloerverwarming kunnen het beste geïsoleerd worden met een Rc-waarde van minimaal 5. Bekijk dus hoe jij dit het beste kunt aanpakken.

Stap 5: een verwarmingsbedrijf vinden

Nu je exact weet wat je nodig hebt, is het tijd om een bedrijf te vinden die dit voor je kan realiseren. Dit doe je door een marktonderzoek te doen en te kijken welke bedrijven in jouw omgeving werkzaam zijn. Als je dit weet, kun je een shortlist maken en maximaal 6 bedrijven uitkiezen met wie je samen zou willen werken. Als je je shortlist hebt, kun je het volgende stappenplan gebruiken voor de vergelijking.

  1. Benader de bedrijven op je lijst en vraag ze om een offerte. Wees zo exact mogelijk over wat je wilt hebben, zodat de offertes ook goed aangeven wat de mogelijke kosten zullen zijn.
  2. Controleer de offertes en zorg dat je alles begrijpt. Klopt er iets niet, vraag dit dan na bij het desbetreffende bedrijf. Kijk of alles wordt genoemd en of er een duidelijke en specifieke omschrijving van de werkzaamheden wordt gegeven. Verder moet een offerte de totaalprijs hebben, moet duidelijk zijn aangegeven hoe deze totaalprijs is ontstaan, hoe deze betaald moet worden en of er ook extra kosten zijn, zoals voorrijkosten. Ook moet er op staan welke garantieregeling je krijgt en welke keurmerken het bedrijf heeft.
  3. Maak een vergelijking. Je weet nu dat de offertes precies reflecteren wat je zoekt dus het is tijd om het beste bedrijf uit te kiezen. Bekijk de prijs, maar ook de andere punten zoals de diensten die ze hiervoor aanbieden, de ervaring en het vakmanschap van het bedrijf en de kwaliteit van de klantenservice. Het beste bedrijf biedt het meest complete pakket aan voor de laagste prijs.
  4. Neem contact op met het bedrijf dat je wilt gebruiken. Doe een aanbetaling om de offerte te accepteren en plan de werkzaamheden in.

Stap 6: voor, tijdens en na de werkzaamheden

Nu kun je alvast vrij vragen voor je werk, kun je eventueel een korte opslag regelen voor je spullen en een slaapplek voor jou en je gezin als je niet thuis wilt blijven. Tijdens de werkzaamheden kun je vragen beantwoorden en koffie en thee aanbieden. Nadat de werkzaamheden klaar zijn moet je wachten tot de dekvloer droog is. Deze tijd kun je besteden aan het voldoen van de eindfactuur en aan het kiezen van een nieuwe vloerbedekking. Warm de vloer volgens het verwarmingsprotocol op en laat deze ook weer afkoelen en je kunt beginnen met het genieten van je nieuwe vloerverwarming.

Vergelijk offertes

Wil jij ook vloerverwarming in je woning laten plaatsen? Dan kun je voor stap 5 van het stappenplan alvast onze vergelijkingstool gebruiken. Deze tool levert je offertes aan van betrouwbare bedrijven die je kunt toevoegen aan je marktonderzoek.

Geef een reactie


Laatste nieuws

Vloerverwarming op de 1ᵉ verdieping, handig of overbodig?

januari 29, 2024

Dus, je bent aan het nadenken over vloerverwarming voor de eerste (of

5x Valse vooroordelen vloerverwarming

januari 3, 2019

Vloerverwarming is de laatste tijd erg in populariteit gestegen en dit is

Stappenplan vloerverwarming kopen

januari 3, 2019

Vloerverwarming laten plaatsen doe je natuurlijk niet zomaar. Je moet over een