Informatie en advies over vloerverwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vloerverwarming is de laatste tijd erg in populariteit gestegen en dit is natuurlijk niet vreemd. Woningen met vloerverwarming zijn erg comfortabel, omdat de vloer niet koud aanvoelt en omdat de warmte gelijkmatig is verdeeld. Verwarmen met vloerverwarming is ook goedkoper dan verwarmen met radiatoren, alhoewel de investering wel groter is. Over vloerverwarming bestaan nogal wat valse vooroordelen. Hier proberen we de grootste vooroordelen de wereld uit te helpen.

Vloerverwarming is duur

Vloerverwarming is duurder dan het plaatsen van radiatoren. Dat komt doordat de werkzaamheden, vooral in een al bestaande woning, veel arbeidsintensiever zijn. Toch is het laten plaatsen van vloerverwarming waarschijnlijk goedkoper dan je dacht. Hoe meer vierkante meters je aanlegt, hoe goedkoper de prijzen per vierkante meter. Zo kun je in een woonkamer van 50 vierkante meter al vloerverwarming laten plaatsen voor €25 – €30 per vierkante meter. Neem je je hele benedenverdieping van 100 vierkante meter mee, dan is deze prijs €20 per vierkante meter. Kies je voor vloerverwarming als bijverwarming, dan kan dit nog goedkoper zijn. En nadat de verwarming is geplaatst zal je je woning op een goedkopere manier kunnen verwarmen.

Vloerverwarming kan niet in bestaande woningen worden geplaatst

Het heeft wat meer voeten in de aarde, maar vloerverwarming kan ook gewoon in bestaande woningen worden geplaatst. De werkzaamheden zijn alleen lastiger, omdat er ook mensen wonen en meubels staan en een inrichting aanwezig is. Als jouw vloer een dikke dekvloer heeft, dan heb je geluk, want dan kunnen de buizen van je vloerverwarming worden ingefreesd. Je vloer komt dan niet hoger te liggen, wat betekent dat je geen aanpassingen hoeft te doen aan je deuren en drempels. In sommige gevallen wordt de dekvloer verwijderd, wordt een isolatiemateriaal geplaatst en wordt de vloerverwarming neergelegd. Dit alles wordt dan weer overgoten met een nieuwe dekvloer. In dat geval komt je vloer wel hoger te liggen en verlies je dus ruimte. Soms kan dat wel meer dan 10 centimeter zijn. Zo lang je weet waar je aan begint en voorbereid bent op flink wat overlast in huis, hoeft het aanleggen van vloerverwarming in bestaande woningen geen problemen op te leveren.

Vloerverwarming kan niet als hoofdverwarming worden gebruikt

Ook dit is niet waar. Tenzij je elektrische vloerverwarming wilt plaatsen, want als je die als hoofdverwarming wilt gebruiken dan ben je veel te veel aan energiekosten kwijt. Vloerverwarming met een buizennetwerk en warm water kan prima als hoofdverwarming gebruikt worden. Je moet er dan wel rekening mee houden dat de kamer wat minder snel opwarmt en hier moet je geduld voor hebben. De meeste mensen laten de vloerverwarming dan ook gewoon altijd aan staan. Neem je vloerverwarming als hoofdverwarming, dan kun je alle lelijke radiatoren verwijderen en heb je alle vrijheid wat betreft de inrichting van je woning. En je woning is altijd heerlijk warm, waar je ook bent in de kamer.

Vloerverwarming kan niet onder een houten vloer worden gelegd

Vloerverwarming kan wel onder een houten vloer worden gelegd en ook onder parket, maar dan moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Zorg ervoor dat de temperatuur van je vloerverwarming niet te veel schommelt en dat deze meestal gewoon stabiel is. Anders gaat het hout te vaak uitzetten en krimpen en dat kan het beschadigen. Een ander punt waar je je goed aan moet houden is het opwarmingsprotocol. De eerste keer dat je je vloerverwarming aanzet doe je dit stapsgewijs en telkens 5 graden hoger. Als je de 40 graden hebt bereikt ga je telkens 5 graden lager. Dit doe je een paar keer, zodat het hout aan alle temperaturen is gewend. Als laatste is het niet verstandig een dikke houten vloer te plaatsen. Hout isoleert namelijk van nature en dat betekent dat het de warmte te veel tegen zou houden. Een dunne houten vloer of een parketvloer kan echter prima met vloerverwarming gecombineerd worden, zowel als hoofd- als als bijverwarming.

Vloerverwarming is overbodige luxe

Vloerverwarming is luxe, dat klopt, maar geen overbodige luxe. Vloerverwarming heeft namelijk ook nut, omdat je er geld mee kunt besparen ten opzichte van je oude verwarmingssysteem. Het water dat door vloerverwarmingsbuizen loopt is minder warm dan het water dat door je radiatoren moet. Hoger dan 40 graden is bij vloerverwarming niet nodig. Hierdoor kan je verwarmingsketel dus door minder hard te werken toch je woning verwarmen. Geschat wordt dat je met vloerverwarming wel 10 tot 15 procent goedkoper uit kunt zijn met je stookkosten. Combineer je dit dan met een warmtepomp, dan kun je jaarlijks nogmaals 20 tot 25 procent besparen op je energierekening. Vloerverwarming met warmtepomp levert je dus een besparing op van 30 tot 40 procent en je kunt je energierekening bijna halveren. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook veel milieuvriendelijker. Vloerverwarming is dus zeker geen overbodige luxe.

Vergelijk offertes

Offertes van vloerverwarmingsspecialisten, offertes van isolatiebedrijven en offertes van warmtepompfabrikanten kun je via onze vergelijkingstool aanvragen. Je weet dan direct wat je zou moeten betalen in jouw situatie en kunt geld besparen door de beste deal uit te kiezen.

Geef een reactie


Laatste nieuws

Vloerverwarming op de 1ᵉ verdieping, handig of overbodig?

januari 29, 2024

Dus, je bent aan het nadenken over vloerverwarming voor de eerste (of

5x Valse vooroordelen vloerverwarming

januari 3, 2019

Vloerverwarming is de laatste tijd erg in populariteit gestegen en dit is

Stappenplan vloerverwarming kopen

januari 3, 2019

Vloerverwarming laten plaatsen doe je natuurlijk niet zomaar. Je moet over een