Informatie en advies over vloerverwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vloerverwarming is een grote installatie. Niet alleen is het plaatsen tijdrovend en geeft het overlast, het is een systeem van verwarmingsbuizen dat meerdere vierkante meters betrekt. Natuurlijk wil je hier zo lang mogelijk van genieten en wil je dat deze kwalitatief is en vakkundig wordt geplaatst. Soms is het lastig om van een website of reclame af te lezen hoe de kwaliteit is van een bepaald product of van een bepaald bedrijf. Wil je echt weten wat je in huis haalt? Dan trek je de keurmerken en de garanties na.

Keurmerken vloerverwarming

Wat betreft vloerverwarming zijn er drie keurmerken die je kunt controleren. Deze geven aan wat de kwaliteit is van de materialen die worden gebruikt en hoe vakkundig de leverancier te werk gaat. Verschillende keurmerken worden gegeven over verschillende kenmerken, dus het is altijd goed om te kijken waar een bepaald keurmerk precies voor staat. Geeft een bedrijf aan dat ze deze mogen voeren, controleer dit dan altijd even bij de desbetreffende instantie. Meestal kun je daar online gewoon een database voor raadplegen. Keurmerken zijn een ideale manier om bewijs te krijgen van kwaliteit, maar dit betekent niet direct dat een bedrijf zonder keurmerken geen kwaliteit levert.

  • KOMO-keurmerk: dit is een bekend keurmerk in de bouw.  Het wordt uitgegeven over producten en bedrijven/processen. Zie je dit keurmerk staan, dan weet je dat jouw vloerverwarming is vervaardigd en wordt geplaatst volgens alle wettelijke voorschriften. Deze hebben te maken met veiligheid, betrouwbaarheid, kwaliteit en duurzaamheid. Bedrijven met het KOMO-keurmerk gebruiken alleen gecertificeerde materialen.
  • KIWA-Nederland: KIWA is een instantie die een aantal certificeringen uitgeeft. Ze leggen voornamelijk de nadruk op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Daarom is er een certificaat voor laagverbruikmerken en wordt er aandacht besteed aan waterbesparing en energiezuinig leven. KIWA kan ook KOMO-keurmerken uitdelen. Materialen en bedrijven die KIWA mogen noemen zetten duurzaamheid en kwaliteit voorop.
  • BouwGarant-keurmerk: dit is een keurmerk die aan bedrijven in de bouw wordt gegeven. Om dit keurmerk te mogen voeren moeten ze een aantal punten bewijzen. Ook later worden ze hier steekproefsgewijs op gecontroleerd. Denk dan bijvoorbeeld aan financiële gezondheid, vakkundigheid, het gebruik van kwalitatieve producten en het toepassen van betrouwbare processen. Ook de communicatie naar de klant toe wordt dan uitgebreid getest, zowel met betrekking tot de klantenservice als met de duidelijkheid van de algemene voorwaarden en andere kleine letters.

Garantie

De garantieregeling die je ontvangt van een verwarmingsbedrijf zegt veel over het vertrouwen dat zij hebben in hun eigen producten en kunnen. Erkende bedrijven die zijn aangesloten bij een vakvereniging geven vaak betere garantieregelingen dan bedrijven die niet erkend zijn, maar hier zijn ook zeker uitzonderingen op te vinden. Een goede garantieregeling voor vloerverwarming bestaat uit de volgende onderdelen.

  • 50 jaar garantie op de buizen en daarvan 10 jaar garantie op gevolgschade.
  • 5 jaar garantie op de installatie en de verdelerpomp.

Als je gevraagd wordt een aanbetaling te doen, controleer dan ook of deze is gegarandeerd. Dan kun je voorkomen dat je deze kwijt bent als het bedrijf op welke reden dan ook de klus niet af kan maken.

Lees ook de kleine letters

Als je een bedrijf hebt gevonden waar je wel mee samen zou willen werken, kijk dan nog even naar de gehele garantieregeling en de algemene voorwaarden. Dit is misschien een beetje saai, maar dan kom je niet voor verrassingen te staan. Het is natuurlijk geweldig dat je 50 jaar garantie op de buizen krijgt, maar als hier bijvoorbeeld lekkages niet onder vallen, dan heb je aan de regeling weinig. Zorg dus dat je helemaal op de hoogte bent van alle voorwaarden en dat je hiermee akkoord gaat, voordat je contact opneemt met het bedrijf en de werkzaamheden in gang zet.

Andere kwaliteitscontroles

Zoals hier boven al even gezegd, deze keurmerken en garanties geven je zekerheid over de kwaliteit en vakkundigheid van een bedrijf, maar dat betekent niet dat er geen bedrijven zijn zonder keurmerken die de klus net zo goed kunnen doen. Je zal dit alleen nooit echt kunnen bewijzen met een papiertje. De beste manier om te weten hoe goed een bedrijf en een installatie is, is door met voorgaande klanten te praten. Er zijn drie manieren waarop je dat kunt doen.

  • Hoor-en-wederhoor: ken jij iemand die recentelijk vloerverwarming heeft laten plaatsen? Dan is dit degene waarmee je moet praten. Deze persoon kan je exact vertellen wat je kunt verwachten, hij of zij kan je de installatie laten zien en uitleggen hoe die werkt en ze kunnen je alle details geven over het bedrijf dat ze hebben gebruikt.
  • Recensies: online kun je allerlei recensies vinden over producten en bedrijven. Ook al moet je deze soms een beetje met een korreltje zout nemen, als je goed tussen de regels door leest kun je dan veel te weten komen. Let vooral op hoe een verwarmingsbedrijf een klacht behandelt en hoe ze deze klant weer proberen tevreden te stellen.
  • Referenties: het kan ook geen kwaad om het verwarmingsbedrijf te vragen om referenties. Vaak hebben ze die wel en dan kun je van de directe klanten van het bedrijf leren hoe het is om met hen te werken. Ook kunnen ze je vertellen over de kwaliteit van het bedrijf en de installatie.

Vergelijk offertes

Wil je ook vloerverwarming laten plaatsen, maar vind je het moeilijk om een goed bedrijf te vinden? Maak dan een vergelijking van de offertes die je via onze vergelijkingstool kunt aanvragen. Dit zal je aanzienlijk helpen bij het maken van een keuze voor een kwalitatieve specialist.

Lees ook: keurmerk schilder wijzer

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Vloerverwarming op de 1ᵉ verdieping, handig of overbodig?

januari 29, 2024

Dus, je bent aan het nadenken over vloerverwarming voor de eerste (of

5x Valse vooroordelen vloerverwarming

januari 3, 2019

Vloerverwarming is de laatste tijd erg in populariteit gestegen en dit is

Stappenplan vloerverwarming kopen

januari 3, 2019

Vloerverwarming laten plaatsen doe je natuurlijk niet zomaar. Je moet over een