Vloerverwarming heeft vele voordelen. En als jij overweegt vloerverwarming in jouw woning te laten plaatsen, dan kun je hier gebruik van maken. Soms kan het door al die voordelen erg verleidelijk zijn om vloerverwarming te nemen, maar het is dan soms verhelderend om ook goed over de nadelen na te denken. Gebruik daarom dit lijstje, zodat je kunt bepalen of vloerverwarming voor jou een goede keuze is.
Inhoud van dit artikel
De voordelen
Als je aan vloerverwarming denkt, dan zal je ongetwijfeld bekend zijn met de voordelen. Hier vind je ze nog even in een kort overzicht.
- Zuinig: omdat voor vloerverwarming het water niet tot hoge temperaturen opgewarmd hoeft te worden, is vloerverwarming zuiniger. De maximale watertemperatuur is dan 40 graden Celsius. Ten opzichte van een verwarmingssysteem met radiatoren is vloerverwarming 10 tot 15 procent zuiniger.
- Gelijkmatige warmte: met vloerverwarming kun je je kamer veel gelijkmatiger verwarmen dan wanneer je dit met radiatoren doet. Het verwarmingsoppervlak is groter en de warmte komt van onderen.
- Geen trek en tocht: omdat er geen grote verschillen zijn in temperatuur in de kamer, is er ook minder sprake van trek en tocht. Hierdoor zal er minder stofcirculatie zijn en is er tegelijkertijd minder kans op huisstofmijt. Ook de luchtvochtigheid blijft dan beter onder controle. Je zult dus ook minder last hebben van ongedierte en je bespaart dus op de kosten van een ongediertebestrijder.
- Meer vrijheid: als je je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt, kun je de radiatoren verwijderen. Dit geeft een meer ruimtelijk gevoel en je hebt meer vrijheid bij het bepalen van je nieuwe inrichting.
- Mooier: radiatoren zijn nu eenmaal niet echt mooi. Je kunt veel geld investeren in designer radiatoren, maar over het algemeen zijn ze esthetisch niet aantrekkelijk. Met vloerverwarming als hoofdverwarming hoef je niet meer naar je radiatoren te kijken.
- Hygiënischer: radiatoren zijn soms moeilijk schoon te maken. Vloerverwarming is niet zichtbaar en heeft geen schoonmaakbeurt nodig. Vloerverwarming is dus nagenoeg onderhoudsvrij.
- Warme voeten: en als laatste natuurlijk kun je met vloerverwarming altijd een warme vloer hebben en behoren koude voeten tot het verleden. Stap rustig met blote voeten naar binnen, want dit zal heerlijk aanvoelen.
De nadelen
Deze voordelen zijn natuurlijk erg aantrekkelijk, maar ook aan vloerverwarming zitten enkele nadelen verbonden. Als deze voor jou minder zwaar wegen dan de voordelen is vloerverwarming de juiste keuze.
- Duur: ook al kun je besparen met vloerverwarming, je zal initieel een flinke investering moeten maken. Hoe groter het oppervlak, hoe goedkoper de prijs per vierkante meter. Deze schommelt voor vloerverwarming als hoofdverwarming tussen de €20 en €75, inclusief btw, plaatsing en materialen.
- Langzaam: vloerverwarming warmt langzaam op. Dit is niet handig als jij een onregelmatige dagindeling hebt. Veel mensen laten de vloerverwarming dan ook altijd aan staan. Je kunt een slimme thermostaat kopen en zelf instellen wanneer je wilt dat de vloerverwarming aan gaat. Deze kun je dan eventueel ook op afstand bedienen vanaf een app via de telefoon.
- Overlast: plaatsen van vloerverwarming levert veel overlast op, voornamelijk als jij al in je huis woont. Alle kamers moeten worden leeggehaald, de huidige vloer moet worden verwijderd, de dekvloer moet mogelijk worden verwijderd en er moet een nieuwe vloer gestort worden. Deze nieuwe vloer heeft tijd nodig om te drogen. Vervolgens moet je een nieuwe vloerbekleding laten plaatsen. Je zal een aantal weken deze ruimtes in je woning niet kunnen betreden.
- Hoogteverschil: wederom als je vloerverwarming laat plaatsen in een woning die al bewoond is, dan zal je vloer daarna hoger liggen. Soms kan dit een aanzienlijk verschil zijn. Je verliest dus ruimte, maar je zal ook je deuren en drempels moeten aanpassen.
- Isolatie: het is verstandig om goed wat tijd te besteden aan het isoleren van je vloer. Als je dit niet goed doet, gaat te veel warmte van je vloerverwarming verloren naar beneden. Hier heb je een goede isolatiewaarde bij nodig. Deze kun je bereiken door matten te gebruiken met een isolatiemateriaal erin verwerkt, door het isolatiemateriaal onder de vloerverwarming aan te laten brengen of door je kruipruimte te isoleren.
- Lastig te repareren: het komt weinig voor, maar mocht je vloerverwarming ergens gaan lekken, dan kan dit erg lastig zijn om te repareren. De buizen zijn volledig in de nieuwe dekvloer gestort. Controleer daarom altijd of je een goede garantieregeling krijgt van je verwarmingsbedrijf. Het is altijd mogelijk dat ze een klein foutje hebben gemaakt en de reparatie daarvan hoef je dan niet zelf te bekostigen.
- Niet te combineren met alle vloerbedekkingen: vloerverwarming is niet geschikt in combinatie met een aantal vloerbedekkingen. Steen is bijvoorbeeld ideaal, omdat dit lang warm blijft en de warmte goed geleidt. Hout kan juist isolerend werken en soms vervormen onder te grote temperatuurverschillen. Denk hier goed over na voordat je een vloerbekleding kiest.
Vergelijk offertes
Nu je weet wat de voor- en nadelen van vloerverwarming zijn, kun je ook het financiële plaatje eens bekijken. Vraag daarom hier enkele offertes op en bepaal of vloerverwarming voor jou betaalbaar is. Deze offertes kun je ook gebruiken om geld te besparen en de goedkoopste leverancier te kiezen.