Informatie en advies over vloerverwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hoe werkt vloerverwarming?

Hoe werkt vloerverwarming
1= Vloerverwarming
2= CV ketel

Om het systeem van vloerverwarming eenvoudig uit te leggen kunnen we eigenlijk stellen dat de vloer fungeert als één grote radiator. In het merendeel van de gevallen wordt er gebruik gemaakt van vloerverwarming met warm water. Om schade aan de vloer te voorkomen is het echter wel steeds van belang om de temperatuur binnen de perken te houden (minder dan 60 graden). In het vloerverwarmingssysteem zelf is de temperatuur echter nog een stukje beperkter, namelijk 55 graden. Vaak wordt er voor gekozen om de temperatuur van het water in de vloerverwarming te begrenzen door middel van een thermostaat. Op deze manier kan schade aan de vloer eenvoudig worden voorkomen. Een andere mogelijkheid om vloerverwarming toe te passen in de woning is gebruikmaken van de elektrische variant. Deze warmt sneller op, maar is iets minder energiezuinig.

De werking van vloerverwarming is eigenlijk best simpel:

  1. Je stelt de thermostaat op een temperatuur die jij wenst
  2. De cv ketel warmt het water op tot een gewenste temperatuur
  3. De pomp van de vloerverwarming pompt het water rond
  4. De verdeler (van de vloerverwarming) zorgt ervoor dat het water gelijkmatig wordt verdeeld
  5. Het warme (of koude water in de zomer) gaat door de buizen die in de vloer zijn ingefreest
  6. Het water circuleert zodat het water altijd op de gewenste temperatuur wordt gehouden
  7. Een thermometer houdt de temperatuur op peil

*NB: als alternatief zou de vloerverwarming ook aan kunnen sluiten op een zonneboiler.

Hoofd- of bijverwarming

Het is mogelijk om vloerverwarming tegenwoordig zowel als hoofdverwarming of als bijverwarming toe te passen. Afhankelijk van de keuze die je maakt is het wel zo dat het systeem aan je wensen moet worden aangepast. In het geval van hoofdverwarming zal de vloerverwarming doorgaans als enige warmtebron in de woning fungeren. Dat is perfect mogelijk, alleen dien je dan extra rekening te houden met de capaciteit waar het vloerverwarmingssysteem over beschikt. Dat is nog niet alles, want het is in deze situatie meer dan bij bijverwarming het geval is, noodzakelijk om het warmteverlies aan de vloer tot een minimum te beperken. Bij een gebrek aan isolatie in de kruipruimte kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een stukje van de warmte naar onderen wordt afgeleid en dat zorgt voor een beperktere opwarming. In het geval van bijverwarming is dit minder belangrijk al zorgt een slechte isolatie uiteraard wel steeds voor een hogere energiefactuur.

Voordelen van vloerverwarming

Het toepassen van vloerverwarming in de woning gaat gepaard met verschillende interessante voordelen. We zetten deze voordelen graag even voor jou op een rijtje:

  1. De warmte die wordt opgewekt door de vloerverwarming stijgt waardoor de temperatuur op leefhoogte het aangenaamst is.
  2. Er bevinden zich geen zichtbare verwarmingselementen in de woonkamer. Alles wat je nodig hebt is onder de vloer terug te vinden waardoor het interieur niet wordt aangetast.
  3. Vloerverwarming beschikt over een energiebesparende werking doordat de gemiddelde temperatuur 1 à 2 graden kan worden verlaagd.
  4. Het unieke systeem van vloerverwarming heeft een gunstige invloed op het leefklimaat. Zo vermindert het de stofcirculatie, reduceert het de kans op huisstofmijt en voorziet ze de woning van een betere luchtvochtigheid.
  5. Door gebruik te maken van vloerverwarming in de woning kan een besparing op jaarbasis plaatsvinden van 300 kWh. Deze vermindering staat garant voor een besparing van 20 procent op de stookkosten.

Meer informatie over de voordelen of nadelen van vloerverwarming?

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Vloerverwarming op de 1ᵉ verdieping, handig of overbodig?

januari 29, 2024

Dus, je bent aan het nadenken over vloerverwarming voor de eerste (of

5x Valse vooroordelen vloerverwarming

januari 3, 2019

Vloerverwarming is de laatste tijd erg in populariteit gestegen en dit is

Stappenplan vloerverwarming kopen

januari 3, 2019

Vloerverwarming laten plaatsen doe je natuurlijk niet zomaar. Je moet over een