Informatie en advies over vloerverwarming
Gratis en vrijblijvend
infrezen vloerverwarming

Het aanleggen van vloerverwarming is niet geheel eenvoudig, maar als je handig bent kun je het wel zelf doen. Wij zijn experts op het gebied van vloerverwarming. In dit artikel zullen we stap voor stap uitleggen hoe je zelf vloerverwarming kunt aanleggen/installeren. We kunnen de plaatsing van vloerverwarming in 4 soorten onderscheiden:

  1. Elektrische vloerverwarming plaatsen (droogbouwsysteem)
  2. Draadmatten
  3. Noppenplaten
  4. Infrezen

Eigenlijk zijn er 2 soorten te onderscheiden. Warm water vloerverwarming en elektrische vloerverwarming. Zoals je ziet is nummer 1 een vorm van dat geen gebruik maakt van warm water en nummer 2,3 en 4 wel.

Elektrische vloerverwarming aanleggen

vloerverwarming aanleggenWanneer de keuze uit gaat naar elektrische vloerverwarming, dan wordt deze vaak toegepast als bijverwarming in de badkamer. Daarbij kan er gekozen worden uit verschillende typen. Het type 220V is geschikt als bijverwarming en als hoofdverwarming. Hiermee kun je de temperatuur zelf regelen met een aparte thermostaat. Er is ook een ander type, namelijk 28V, dit is bedoeld als bijverwarming en deze bestaat uit dunne folie. Daarbij heb je ook een transformator nodig. Wanneer je zelf de elektrische vloerverwarming aan wilt leggen hebben we een stappenplan voor je ontwikkeld wat je kunt gebruiken.

Stappenplan elektrische vloerverwarming aanleggen

Hieronder volgt het stappenplan voor het zelf aanleggen van elektrische vloerverwarming.

  1. Wanneer je de keuze hebt gemaakt om zelf de elektrische vloerverwarming aan te leggen is het belangrijk dat je de typen die hierboven zijn genoemd aan gaat sluiten op een geaard stopcontact (bij anderen typen zal het anders kunnen werken, dus altijd eerst goed lezen wat er gedaan moet worden).
  2. Dan schroef je bij deze typen de thermostaat op de gewenste plek aan de muur. Wanneer je in de badkamer vloerverwarming gaat leggen en je moet met een stopcontact werken, dan is het aan te raden dat je dit buiten de ruimte aansluit.
  3. Als je dit hebt gedaan kun je voor de isolatiefolie kiezen, deze rol moet je uitrollen op de afwerkvoer (hierbij moet je de aluminiumzijde aan de bovenkant houden).
  4. Vervolgens neem je de verwarmingskabel en deze leg je in lussen uit over de isolatielaag. Het is hierbij van belang dat beide uiteinden naast elkaar uitkomen.
  5. De sensor kun je nu ook op de vloer leggen.
  6. Je kunt de kabel nu op de vloer vastmaken met aluminiumtape.
  7. Dan is het tijd voor de volgende stap en dan verbind je de uiteinden met de thermostaat.
  8. Dan leg je de matten op de isolatielaag en dan zet je deze vast met aluminium tape.
  9. De badkamer kun je nu zelf afwerken met vloertegels. Welke tegels je gaat gebruiken maakt voor de vloerverwarming niets uit.

Noppenplaten, draadmatten en infrezen (eventueel ook trackerplaten)

Vloerverwarming met warm water kan op 4 verschillende soorten manier worden geplaatst. Er zijn natuurlijk wel verschillen tussen het aanleggen van noppenplaten, draadmatten, infrezen en trackerplaten, maar het overgrote gedeelte is hetzelfde. Onderstaande stappenplan geldt voor draadmatten.

  1. Begin met het aanbrengen van randisolatie. Zo voorkom je scheuren in de dekvloer. Randisolatie plaats je aan de zijkant van de vloer (net als plinten). Hierdoor kan de vloer krimpen en uitzetten.
  2. Maak de ondergrond vlak, droog en verwijder obstakels.
  3. Zorg ervoor dat isolatieplaten goed tegen elkaar liggen zodat de vloerverwarming geheel vlak ligt en er geen hoogte verschillen zijn.
  4. Isolatie tussen betonvloer en afdekvloer is essentieel zodat de vloer ‘zweeft’ (kan krimpen en uitzetten)
  5. Sluit de verdeler stevig tegen de muur aan.
  6. Sluit de pomp aan de verdeler
  7. Leg de draadstaalmatten in de gehele ruimte. Zorg dat het een mooi geheel is.
  8. Nu kun je de eerste groep aanleggen. Begin met 100mm uit de kant. Zorg voor een slakkenhuis patroon (zie ook: aandachtspunten vloerverwarming hieronder). En zorg ervoor dat de afstanden passen bij jouw wensen (hoofd-bij- of extraverwarming). Let goed bij het leggen op dat de buizen niet kronkelen of knikt! Gebruik een mattenbinder om de 50 centimeter om de vloerverwarmingsbuizen vast te maken. Bij bochten kun je meer mattenbinders gebruiken (bijvoorbeeld 5).
  9. Maak nooit gebruik van koppelingen als een buis te kort is! Hierdoor heb je grote kans op lekkages. Zorg ervoor dat de buizen in 1 keer goed legt met zo min mogelijk afval.
  10. De slangen kun je nu aansluiten op de verdeler. Onderste deel van de verdeler is de aanvoer en de afvoer is het bovenste deel van de verdeler.
  11. Test het systeem grondig om problemen te voorkomen. Lekkage is een ware nachtmerrie als de smeervloer is geplaatst. Test bijvoorbeeld door de vloerverwarmingsbuizen onder een druk van 3 bar te zetten. Gebruik hiervoor het liefst een compressor. Kan ook met water. Als de druk wegzakt dan weet je dat er iets mis is. Controleer dit dus goed.
  12. Gebruik vervolgens 2 soorten toevoegmiddel om de levensduur van jouw verdeler te verlengen. De een in het vloerverwarmingswater en de ander voor de vloer (dat er geen scheuren ontstaan).
  13. Meng het cement en stort de smeervloer. Bij ruimtes waar het kan vriezen (garage of oprit) is het van belang om antivries toevoegmiddel te gebruiken zodat het water niet vast vriest en onderdelen stuk gaan.

Een bijzonder belangrijke tip is om de koudwaterleidingen niet boven de 25 graden uit te laten komen. Dit om legionella te voorkomen. De afstand van de koudwaterleidingen en de warmwaterleidingen zouden dus zo’n 20 cm moeten zijn. Zorg voor goede isolatie.

Aandachtspunten vloerverwarming warm water

Wellicht dat je in plaats van het aanleggen van elektrische vloerverwarming wilt weten hoe je een natbouwsysteem aanlegt. Hieronder zullen we uitleggen waar je zeker op moet letten.

Legpatroon: slakkenhuis

We beginnen met het legpatroon van de vloerverwarming. Wij raden een slakkenhuis legpatroon aan omdat er zo je zo de beste resultaten behaalt. De gehele ruimte/vloeroppervlak bereikt dan dezelfde temperatuur. De aanvoer- en afvoerleidingen worden naast elkaar geplaatst en zorgt voor een gelijkmatige temperatuurverdeling. Het afgekoelde water loopt terug naar de collector. Niet alleen behaal je hiermee het beste resultaat, dit type legpatroon zorgt er ook voor dat jouw cv ketel (eventueel zonneboiler) zo optimaal mogelijk werkt en dus niet onnodig gaat stoken. Zie ook op de afbeelding hieronder.

legpatroon vloerverwarming

Legpatroon: meander

Een alternatief op het slakkenhuis patroon is de meander. Zoals je op de afbeelding ziet is dit geen goed patroon. Een deel van de kamer is warm en het andere gedeelte blijft altijd koud. Het kan echter soms zo zijn dat juist dit legpatroon de voorkeur heeft boven het slakkenhuis patroon. Bijvoorbeeld bij grote ruimten met grote ramen en koude buitenmuren. De aanvoer (warm water) zou dan langs het koudste gedeelte van de kamer moeten lopen.

Bekijk ook: info stukadoor.

Afstand van de buizen

Het is belangrijk om vooraf te beslissen hoe je de vloerverwarming wilt gebruiken, i.e.: als hoofdverwarming of als bijverwarming. Je kunt daarnaast ook nog een kiezen voor extra verwarming. Waarom moet je dit weten? Omdat dit te maken heeft met de afstanden van de vloerverwarmingsbuizen:

  • 10 cm afstand tussen leidingen bij 10 vierkante meter (hoofdverwarming)
  • 15 cm afstand tussen leidingen bij 15 vierkante meter (bijverwarming)
  • 20 cm afstand tussen leidingen bij 15 vierkante meter (extra bijverwarming)

Afwerking vloerverwarming

Als de vloerverwarming eenmaal is gelegd kun je de ruimte afwerken met bijvoorbeeld tegels. Welke tegels dit worden kun je zelf beslissen. Zorg er voor dat je voldoende tegels hebt en zorg dat je goed gereedschap hebt, zodat je de vloer in een keer kunt leggen. Maar je kunt het aanleggen van de vloerverwarming ook uitbesteden. Het kan zijn dat je hier zelf geen ervaring mee hebt of je hebt er geen tijd voor. Dan zijn er altijd vakmannen die dit voor je kunnen realiseren. Het is daarom het overwegen waard of je de vloerverwarming zelf gaat leggen of niet. Als je het aan de vakmannen over laat weet je zeker dat het de eerste keer meteen goed wordt gedaan, zij hebben hier ervaring mee. Maar wanneer je zelf erg handig bent kun je hier ook geld door besparen en zelf de tijd en energie er in stoppen en aan de slag gaan met de vloerverwarming.

Vergelijk 6 offertes van vloerverwarmingsspecialisten uit jouw regio en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 30% op de kosten besparen als je besluit de plaatsing uit te besteden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Bekijk hier de top 3 vloerverwarming specialisten

a1

Drentse vloerverwarmingspecialist

Drentse Vloerverwarmingspecialist, gevestigd in Klazienaveen, is een bedrijf dat gespecialiseerd is in Lees meer

vsn-logo-sticky-1

VSN Nederland

Vloerverwarming-specialist.nl is een Nederlands bedrijf dat zich richt op de installatie en Lees meer

Ecoheat-Vloerverwarming-3

Eco Heat

EcoHeat is een specialist in het installeren van milieuvriendelijke en comfortabele vloerverwarmingssystemen. Lees meer

Laatste nieuws

Vloerverwarming op de 1ᵉ verdieping, handig of overbodig?

januari 29, 2024

Dus, je bent aan het nadenken over vloerverwarming voor de eerste (of

5x Valse vooroordelen vloerverwarming

januari 3, 2019

Vloerverwarming is de laatste tijd erg in populariteit gestegen en dit is

Stappenplan vloerverwarming kopen

januari 3, 2019

Vloerverwarming laten plaatsen doe je natuurlijk niet zomaar. Je moet over een