Informatie en advies over vloerverwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

nadelen vloerverwarmingVloerverwarming, we kennen het allemaal. Het geeft een groot aantal voordelen, het zorgt voor meer wooncomfort, het is energiebesparend, je hebt meer ruimte en het zorgt voor een betere luchtkwaliteit. Maar er zijn ook nadelen bij vloerverwarming. Vloerverwarming kan er namelijk voor zorgen dat je te maken krijgt met een aantal beperkingen. Dit wil zeggen dat je niet iedere vloerbedekking kunt kiezen die je wilt. Je wilt misschien je vloer afwerken met lak, maar dit wordt afgeraden. Er zijn echter ook beperkingen wanneer je kiest voor hout of laminaat. Als je voor voor de keramische vloerafwerking kiest dan kun je de beste resultaten behalen. Deze vloeren hebben een lage warmteweerstand, en dit maakt een snellere thermische beweging mogelijk (opwarming).

Vloerverwarming als bijverwarming

isolatie vloerverwarmingDe vloerverwarming kan niet altijd als hoofdverwarming dienen. Dit wil zeggen dat er soms nog een extra warmtebron nodig is om een ruimte te verwarmen. Wanneer de woning voorzien is van goede isolatie, dan kan de vloerverwarming wel als hoofdverwarming, maar wanneer de woning minder goed is voorzien van isolatie of wanneer het gaat over een zeer hoge ruimte, dan is het lastig en zal er een extra warmtebron nodig zijn om een ruimte op te warmen. Het is ook belangrijk om de juiste vloerverwarmingssysteem te kiezen dat past bij jouw huis.

Nog meer nadelen van vloerverwarming

Je krijgt dankzij de vloerverwarming wel meer ruimte, want je hebt geen radiatoren nodig, maar je hebt ook voldoende ruimte nodig om de vloerverwarming zijn werk te kunnen laten doen. Eigenlijk zou je 40% van je vloeroppervlakte vrij moeten houden, zodat de vloerverwarming zijn werk optimaal kan uitvoeren. De prijs om vloerverwarming aan te schaffen kan hoog liggen. Wanneer er gekozen wordt voor de vloerverwarming op waterbasis kan dat duurder zijn dan de traditionele verwarming met wandradiatoren. Maar het voordeel wat je hiermee hebt is, dat je een deel van het aanschafbedrag terug kunt verdienen door het lagere energieverbruik.

Afweging maken

De vloerverwarming heeft een groot aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen. Je moet er altijd bij stilstaan of dat het de moeite waard is om voor vloerverwarming te kiezen. Wanneer je een goed geïsoleerde woning hebt en je wilt nog geen andere vloer, dan kan het zijn dat je alleen de nadelen ziet. Je moet de vloeren open breken of een nieuwe vloer er overheen leggen en daar heb je momenteel geen zin in. Wanneer je echt serieus gaat overwegen of je kiest voor vloerverwarming is het verstandig om de voordelen en de nadelen naast elkaar te leggen. Er kan dan een betere keuze worden gemaakt. De meeste mensen merken namelijk wanneer zij de vloerverwarming hebben dat het erg fijn is, maar het moet wel bij de vloer passen/kunnen, die je wilt. Als je een andere vloer wilt die niet geschikt is voor deze manier van verwarmen, dan dien je altijd andere opties te overwegen. Het gaat er om dat je er achter staat wanneer je de keuze gaat maken, want het kan een hele investering zijn, afhankelijk van welke vloerverwarming je kiest.

Kun je zelf nog niet helemaal beslissen wat de beste mogelijkheid is voor jouw huis? Vraag dan vrijblijvend advies van 6 specialisten uit je regio.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Vloerverwarming op de 1ᵉ verdieping, handig of overbodig?

januari 29, 2024

Dus, je bent aan het nadenken over vloerverwarming voor de eerste (of

5x Valse vooroordelen vloerverwarming

januari 3, 2019

Vloerverwarming is de laatste tijd erg in populariteit gestegen en dit is

Stappenplan vloerverwarming kopen

januari 3, 2019

Vloerverwarming laten plaatsen doe je natuurlijk niet zomaar. Je moet over een