Informatie en advies over vloerverwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Iedereen wil graag besparen op zijn energie kosten en dat begint al door het slim inrichten van het verwarmingsplan. Wij krijgen veel vragen of vloerverwarming niet veel duurder is, maar wij kunnen je uitleggen dat een oppervlakteverwarmingssysteem juist economischer werkt. Efficiënt, energiebesparend én comfortabel en hygiënisch – wat wil een mens nog meer?

Waarom vloerverwarming

Vloerverwarming wordt tegenwoordig bijna standaard in nieuwbouwwoningen aangelegd omdat het optioneel energiezuiniger is en heel comfortabel. Vloerverwarming komt het beste tot zijn recht in een goed geïsoleerde en kierdichte woning en staat vaak hoog op de verlanglijst bij verbouwingen. Tegenwoordig kan vloerverwarming op diverse manieren worden gelegd: op natte of droge vloeren – er zijn mogelijkheden genoeg om een ruimte comfortabel en gelijkmatig te verwarmen. Vloerverwarming is vergeleken met de bekende radiatoren een traag systeem, de constante temperatuur zorgt voor een laag verbruik van energie. Door een kamerthermostaat wordt het verschil in temperatuur van bijvoorbeeld de woonkamer heel klein gehouden. En hoe kleiner het temperatuurverschil, hoe beter het zelfregelend effect is. Radiatoren werken met een hoge aanvoertemperatuur (80 graden Celsius) en dat jaagt de energie rekening behoorlijk op. Vloerverwarming gaat geleidelijk en bereikt een temperatuur tot maximaal 35 graden Celsius, waardoor de energierekening lager blijft. Lage temperatuur verwarming garandeert een lager gasverbruik en houdt je huis net zo comfortabel en warm.

Besparen met vloerverwarming
Volgens de Consumentenbond kun je met vloerverwarming 10 tot 15 % besparen op de stookkosten in vergelijking met gewone radiatoren. Door optimaal gebruik van de regulering van de verwarming kan de temperatuur lager blijven en zijn de zogenaamde aanjaagkosten niet zo hoog. De warmte komt uit de vloer waardoor er optimale verspreiding van warmte door je huis ontstaat. Hierdoor is de gevoelstemperatuur aangenamer en kan de thermostaat een graad lager worden ingesteld. Zeker bij goed geïsoleerde huizen merk je al snel het verschil en kan het vele euro’s schelen op de energierekening. En wist je dat je de vloerverwarming ’s zomers kunt gebruiken voor verkoeling? Twee vliegen in een klap – het is niet voor niets dat vloerverwarming steeds populairder wordt!

Vloerverwarming rendement
Zeker als je er voor kiest om vloerverwarming als hoofdverwarming te installeren wordt de kamertemperatuur geregeld door de warmte afgifte van de vloer – ongeveer 100 watt/m2. De thermostaat kan een paar graden lager omdat de warmte die geleidelijk wordt verspreid als gevoelstemperatuur zeer aangenaam wordt ervaren. Het hele huis wordt immers gelijkmatig via de vloer verwarmd en dat voel je! En zeker als het huis goed is geïsoleerd, is er minder warmte verlies en behaal je maximaal rendement uit vloerverwarming.

Lees ook: energie vergelijk en energieprijzen.

 

Geef een reactie


Laatste nieuws

Vloerverwarming op de 1ᵉ verdieping, handig of overbodig?

januari 29, 2024

Dus, je bent aan het nadenken over vloerverwarming voor de eerste (of

5x Valse vooroordelen vloerverwarming

januari 3, 2019

Vloerverwarming is de laatste tijd erg in populariteit gestegen en dit is

Stappenplan vloerverwarming kopen

januari 3, 2019

Vloerverwarming laten plaatsen doe je natuurlijk niet zomaar. Je moet over een