Informatie en advies over vloerverwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Geen luxe product meer

vloerverwarmingVroeger werd het gebruik van vloerverwarming vooral aanzien als een vorm van luxe. Mensen die vloerverwarming in huis hadden waren rijk of hadden in ieder geval een aardige som geld betaald voor het laten plaatsen van dit type verwarming. Tegenwoordig is dat niet langer het geval en maakt vloerverwarming zelfs steeds vaker standaard deel uit van een nieuwbouw. Daar komt bij dat dit type verwarming tegenwoordig ook nog eens gebruikt kan worden als zowel hoofd– als bijverwarming waardoor een zo optimaal mogelijk rendement kan worden behaald. Experts zijn het er daarnaast ook over eens dat de gemiddelde terugverdientijd van een installatie met vloerverwarming tegenwoordig veel lager ligt dan vroeger het geval was en dat is grotendeels te danken aan de komst van energiebesparende vloerverwarmingspompen.

Warm water of elektriciteit?

Indien je er tegenwoordig voor wenst te kiezen om gebruik te maken van vloerverwarming beschik je over twee verschillende mogelijkheden. Je kan er namelijk voor kiezen om gebruik te maken van vloerverwarming met warm water (welke dus gekoppeld is aan de centrale verwarming) of je kan kiezen voor een systeem dat werkt op elektriciteit. Deze laatste wordt aanzien als minder energiezuinig, maar daar staat wel tegenover dat de opwarmingstijd gevoelig korter is. Omwille van deze reden wordt vloerverwarming op elektriciteit vooral toegepast in ruimtes als de badkamer en de slaapkamer.

Kortst mogelijke terugverdientijd

Het exacte rendement dat door jouw vloerverwarming kan worden behaald is sterk afhankelijk van verschillende factoren waaronder bijvoorbeeld de manier waarop de ruimte in kwestie is geïsoleerd. Over het algemeen fungeert de vloerverwarming als bijverwarming voor reeds bestaande warmtebronnen. Dat is interessant omdat de belasting op die manier verspreid wordt over verschillende systemen en een optimale verwarming van de woning kan plaatsvinden. Anderzijds kan een slechte isolatie er voor zorgen dat er warmteverlies optreedt, zelfs via de vloer waar de vloerverwarming zich in bevindt. Het optimale rendement dat kan worden behaald is dan ook zeer sterk afhankelijk van met name de aanwezigheid van bijvoorbeeld kruipruimte-isolatie en / of vloerisolatie. Wil je er met andere woorden voor zorgen dat het rendement van je vloerverwarming zo hoog mogelijk ligt? Dan is het goed isoleren van je ruimte zeker en vast een must!

Andere duurzame mogelijkheden?

Zijn er ook andere duurzame mogelijkheden voor je huis vraag je je wellicht af? Bekijk de onderstaande gespecialiseerde sites voor meer informatie:

Geef een reactie