Nieuws

vloerverwarming

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten vloerverwarming

De beslissing voor het laten plaatsen van vloerverwarming is een beslissing die veel mensen vrij gemakkelijk maken. Wie wil er nu niet lekkere warme voeten, gelijkmatig verdeelde warmte, geen trek en tocht meer en goedkoper verwarmen? Steeds meer woningeigenaren besluiten dan ook hun bestaande- of nieuwbouwwoning uit te rusten met vloerverwarming. Ben jij hier ook over aan het denken? Lees dan de onderstaande valkuilen en veelgemaakte fouten goed door.

Niet aan isolatie denken

Eén van de meest gemaakte fouten met betrekking tot het laten plaatsen van vloerverwarming is vergeten aan isolatie te denken. Als het goed is zou jouw verwarmingsbedrijf je hier over moeten inlichten, want dit is een heel belangrijk punt. Als je de vloer onder je vloerverwarming niet voldoende isoleert, dan kan een gedeelte van de warmte naar beneden wegtrekken en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zorg er dus voor dat je vloer uitzonderlijk goed geïsoleerd is door of de onderkant van je vloer te isoleren via de kruipruimte of door isolatiemateriaal onder je vloerverwarming aan te brengen. Op die manier zijn de besparingen aanzienlijk groter.

Vloerverwarming is duur

Veel mensen besluiten om geen vloerverwarming te nemen omdat ze denken dat het te duur is. Dit is een valkuil waar helaas maar al te veel woningeigenaren in tuimelen. Het laten plaatsen van vloerverwarming is duurder dan het laten plaatsen van radiatoren, maar het verwarmen kost 10 tot 15 procent minder. Kies je vloerverwarming als hoofdverwarming en laat je 50 vierkante meter plaatsen, dan kost dit je €25 – €30 per vierkante meter. Bij kleinere oppervlakten is dit duurder en bij grotere oppervlakten is dit goedkoper. Wil je vloerverwarming als uitgebreide bijverwarming gebruiken en dus toch nog een aantal radiatoren laten staan, dan ben je voor hetzelfde oppervlak per vierkante meter €17 – €20 kwijt.

De vloer niet laten opwarmen

Als je je dekvloer wilt beschermen is het van groot belang dat je je vloerverwarming opwarmt via een bepaald protocol. Te grote temperatuurverschillen kunnen er namelijk voor zorgen dat de dekvloer gaat scheuren en barsten. Het is daarom van groot belang dat je de vloerverwarming eerst een paar keer stapsgewijs laat opwarmen en daarna weer stapsgewijs laat afkoelen. Je kunt dan het volgende stappenplan gebruiken.

  1. Zet de watertemperatuur (dus niet de temperatuur van de thermostaat) op 5 graden hoger dan de kamertemperatuur en laat deze hier 24 uur op staan.
  2. Zet elke 24 uur (of langer) de temperatuur 5 graden hoger, totdat je 40 graden hebt bereikt. Hoger gaan dan 40 graden is geen goed idee en bovendien ook niet nodig.
  3. Laat de temperatuur 24 uur op 40 graden staan.
  4. Zet de temperatuur van het water telkens 5 graden kouder totdat je de kamertemperatuur weer hebt bereikt. Wil je je woning ook gaan koelen met je vloerverwarming, dan moet je nog even doorgaan tot 15 graden.
  5. Herhaal dit indien mogelijk een paar keer. Nu kun je je vloerverwarming gebruiken zonder dat je dekvloer zal beschadigen.

De verkeerde dekvloer gebruiken

Nadat de buizen van de vloerverwarming op de constructievloer zijn geplaatst worden deze afgedekt met een dekvloer. Omdat de buizen warm worden is het van groot belang dat dit een dekvloer is die goed tegen de hitte kan en die de warmte goed geleidt. Voor vloerverwarming zijn dan anhydrietvloeren ideaal, omdat ze ook minder gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen. Ook wordt er vaak een zandcementvloer gebruikt. Als jij twijfelt over de dekvloer die jouw specialist wil gebruiken, bespreek dit dan. De dekvloer is essentieel voor de werking van je vloerverwarming en natuurlijk ook voor de levensduur ervan.

De radiatoren te hoog zetten

Heb jij vloerverwarming aangeschaft en is het heel koud buiten, dan kan het aanlokkelijk zijn om de radiatoren die je hebt laten staan even flink hoog te zetten om de ruimte snel op te warmen. Dit is in combinatie met vloerverwarming echter een erg slecht idee. De thermostaat zal dan zien dat het binnen warmer is en de vloerverwarming zal niet aanslaan. Het is dan dus mogelijk dat de radiatoren je kamer lekker warm hebben gemaakt, maar dat de vloer nog koud is. Als je radiatoren en vloerverwarming in één kamer hebt (en de vloerverwarming is geen bijverwarming), laat dan altijd je vloerverwarming de hoofdverwarming zijn.

Geen offertes vergelijken

Er zijn een groot aantal verwarmingsbedrijven op de markt die allemaal heel graag jouw vloerverwarming willen plaatsen. Ga echter niet te snel met de eerste de beste verwarmingsspecialist in zee. Je weet dan nooit of je ergens anders misschien iets beters of iets goedkopers had kunnen vinden. Maak altijd een vergelijking en doe grondig marktonderzoek om te zien welke specialist jou de beste aanbieding doet. Besteed deze ook aandacht aan isolatie, bijvoorbeeld, of welke extra diensten bieden ze aan voor die prijs? Bekijk alle opties en kom tot een weloverwogen beslissing.

Vergelijk offertes

Je marktonderzoek naar de beste vloerverwarming begint bij ons. Via onze vergelijkingstool vraag je alvast snel en gemakkelijk enkele offertes op. Deze kun je toevoegen aan je eigen vindingen en zo de beste keuze maken over jouw nieuwe vloerverwarming.

Write a Comment