Informatie en advies over vloerverwarming
Gratis en vrijblijvend

Subsidie vloerverwarmingVloerverwarming wordt door veel mensen (met recht en rede) aanzien als één van de interessantste mogelijkheden om de woning al dan niet gedeeltelijk te verwarmen en zelfs af te koelen. Door de jaren heen hebben reeds heel wat mensen er dan ook voor gekozen om reeds te investeren in vloerverwarming en daar komen iedere dag opnieuw nog huishoudens bij. Velen die graag een investering in vloerverwarming wensen te doen stellen zich evenwel de vraag of ze hiervoor een bepaalde subsidie kunnen verkrijgen of niet. Het antwoord op deze vraag en nog zoveel meer geven we je graag op deze pagina!

*Tip:

→ Direct weten wat de kosten vloerverwarming voor jou zullen zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Bestaat er een subsidie voor vloerverwarming?

Laat ons meteen maar beginnen met te vertellen dat er vandaag de dag geen directe subsidie bestaat voor het plaatsen van vloerverwarming in je woning. Het ontbreken van een dergelijke subsidie heeft uitsluitend betrekking tot de volledige installatie op zich. Dit wil zeggen dat er wel een subsidie kan worden verkregen voor bepaalde, specifieke onderdelen. Wat bijvoorbeeld te denken van een zonneboiler, warmtepomp of biomassaketel? Deze kunnen stuk voor stuk worden gebruikt om de vloerverwarming van warm water te voorzien. Voor deze onderdelen geldt vandaag de dag dan weer wel dat er een subsidie kan worden aangevraagd. Zo kan er alsnog een behoorlijke som geld worden bespaard op je investering in een systeem met vloerverwarming.

Vloerverwarming in verschillende vormen

Een systeem met vloerverwarming bestaat tegenwoordig in tal van verschillende vormen. Het eerste systeem is een zogenaamd “natbouwsysteem”. Er is sprake van een dergelijk systeem wanneer de waterbuizen overgoten worden met behulp van cement. Een natbouwsysteem geniet vandaag de dag over een meer dan behoorlijke populariteit omdat ze vrij voordelig is. Daar staat evenwel tegenover dat het rendement een stuk beperkter is in vergelijking met een droogbouwsysteem. Bij dit laatste systeem is het immers zo dat de waterbuizen in voorgevormde platen komen te liggen. Deze platen zijn dunner dan cement, maar beschikken over een aanzienlijk betere warmtegeleiding. Het elektrische systeem werkt uiteraard op basis van stroomkabels en niet met behulp van water. Het wordt in het bijzonder aanzien als een populaire oplossing voor in de badkamer.

Ketels die een subsidie genieten

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven zijn er verschillende onderdelen van een systeem op vlak van vloerverwarming die wel gesubsidieerd worden. Er dient evenwel steeds rekening mee te worden gehouden dat het hier uitsluitend gaat om systemen die bijdragen aan een duurzamere samenleving. Een bekend voorbeeld hiervan is een zonneboiler welke voor het overgrote merendeel werkt op basis van zonne-energie. Anderzijds is ook een warmtepomp uitermate populair wanneer het aankomt op het opwarmen van het water voor in het vloerverwarming systeem. Een warmtepomp kan bijvoorbeeld warmte onttrekken aan de grond of uit de omgeving waarna ze als het ware fungeert als kachel. Dit zorgt dat er slechts een minimale hoeveelheid fossiele energie dient te worden gebruikt.

Een andere mogelijkheid die (deels) wordt gesubsidieerd is een zogenaamde biomassaketel. Een dergelijke ketel maakt geen gebruik van gas om te stoken, maar werkt op bijvoorbeeld houtsnippers. Ook graan of stro kan worden gebruikt. Omwille van het feit dat het hier gaat om biologische producten wordt de CO2 kringloop aanzienlijk ingekort. Het spreekt voor zich dat ook dit een gunstige invloed heeft op het milieu. Hoeveel de subsidies voor de verschillende ketels exact kunnen bedragen is sterk afhankelijk van de locatie waar je woont.

Hoeveel subsidie kan ik ontvangen?

Voor het jaar 2016 werd er in totaal een bedrag van 70 miljoen euro voorzien voor het subsidiëren van niet alleen zonneboilers, maar ook warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Zowel particuliere huishoudens als bedrijven kunnen aanspraak maken op één of meerdere van deze subsidies. We vertellen je graag in welke omstandigheden je van welke financiële voordelen kan genieten.

Subsidie voor zonneboiler

Zonneboilers hebben de mogelijkheid om water te verwarmen door gebruik te maken van het zonlicht dat wordt opgevangen. Dit zorgt er voor dat ongeveer de helft van het normale energieverbruik voor het opwarmen van water kan worden voorkomen. Voor het kopen van een zonneboiler kan er rekening worden gehouden met een gemiddelde kostprijs van zo’n 3.000 euro. Afhankelijk van het type zonneboiler heb je recht op een financiële tegemoetkoming onder de vorm van een subsidie van zo’n 650 euro.

Subsidie voor warmtepomp

Heb je het niet zo begrepen op een zonneboiler en zou je bij voorkeur gebruik willen maken van een warmtepomp? Dat is geen probleem. Wel is het aangeraden om er in eerste instantie voor te kiezen om je woning eerst grondig te isoleren vooraleer over te gaan tot het kopen van een warmtepomp. Afhankelijk van de aard van de warmtepomp kan het kostenplaatje oplopen tot zo’n (gemiddeld) 7.000 euro (kostprijs voor een hybride warmtepomp in combinatie met een hr-ketel). Huishoudens kunnen afhankelijk van de warmtepomp waarvoor ze kiezen recht hebben op een subsidie van tussen de 500 en 3.400 euro. Zie ook: subsidie warmtepompen.

Subsidie voor pelletkachel

De subsidie voor een pelletkachel is er ééntje met een addertje onder het gras. De subsidie kan immers alleen maar worden aangevraagd door mensen die investeren in een automatische pelletkachel. Bovendien moet de kachel over een gesloten voorkant beschikken en dient ze te voldoen aan een reeks technische eisen. Een huishouden kan gemiddeld rekenen op een subsidie van zo’n 500 euro. Deze kan nog wat hoger uitvallen wanneer de pelletkachel over een grotere capaciteit beschikt.

Alle subsidies op een rijtje

Ondanks het feit dat er aldus geen sprake is van een algemene subsidie voor een investering in vloerverwarming is het wel zo dat verschillende onderdelen van het systeem kunnen worden gesubsidieerd. We hebben deze subsidies nog even voor jou in een overzichtelijke tabel geplaatst:

Onderdeel Gemiddelde kostprijs
Zonneboiler Gemiddeld 650 euro subsidie
Warmtepomp Tussen 500 & 3.400 euro subsidie
Pelletkachel Ongeveer 500 euro subsidie

Bovendien is de subsidie die je ontvangt uiteraard niet het enige voordeel van bovenstaande onderdelen. Buiten de subsidie zorgen ze er namelijk ook stuk voor stuk voor dat de kostprijs van je energieverbruik aanzienlijk kan worden verlaagd. Tel daar ook nog eens bij op dat de impact op het milieu zo beperkt mogelijk wordt gehouden en je hebt meteen voldoende redenen om er voor te kiezen om een vloerverwarming systeem te laten plaatsen bestaande uit één van deze duurzame energiebronnen.

Andere subsidies:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Bekijk hier de top 3 vloerverwarming specialisten

a1

Drentse vloerverwarmingspecialist

Drentse Vloerverwarmingspecialist, gevestigd in Klazienaveen, is een bedrijf dat gespecialiseerd is in Lees meer

vsn-logo-sticky-1

VSN Nederland

Vloerverwarming-specialist.nl is een Nederlands bedrijf dat zich richt op de installatie en Lees meer

Ecoheat-Vloerverwarming-3

Eco Heat

EcoHeat is een specialist in het installeren van milieuvriendelijke en comfortabele vloerverwarmingssystemen. Lees meer

Laatste nieuws

Vloerverwarming op de 1ᵉ verdieping, handig of overbodig?

januari 29, 2024

Dus, je bent aan het nadenken over vloerverwarming voor de eerste (of

5x Valse vooroordelen vloerverwarming

januari 3, 2019

Vloerverwarming is de laatste tijd erg in populariteit gestegen en dit is

Stappenplan vloerverwarming kopen

januari 3, 2019

Vloerverwarming laten plaatsen doe je natuurlijk niet zomaar. Je moet over een